Корзина

Ваш кошик порожній!

  • Блог
  • Маски для обличчя: види та як вибрати

Маски для обличчя: види та як вибрати

30.06.2022

Маска для обличчя – це засіб, який забезпечує шкірі інтенсивний догляд та використовується для швидкого вирішення певних завдань: очищення, оновлення, омолодження шкірних покривів. Щоб підтримувати здоров'я шкіри, косметологи радять робити маски людям із різним типом шкіри. У цій статті ми розповімо, які види масок для обличчя бувають і як правильно підібрати косметичний засіб.

Навіщо потрібна маска для обличчя

У масках містяться активні речовини, які дозволяють за короткий час досягти певного результату:

  • ретельно очистити шкіру;
  • забезпечити клітини поживними речовинами та вітамінами;
  • усунути набряклість;
  • освітлити;
  • покращити колір обличчя;
  • підтягнути (добитися ліфтинг-ефекту);
  • заспокоїти та зняти подразнення;
  • освіжити, зняти ознаки втоми.

Залежно від типу та стану шкіри, маску потрібно робити 1-3 рази на тиждень. Під час проведення процедури слід уважно ознайомитись з інструкцією та суворо виконувати рекомендації виробника. Спосіб та час застосування різних косметичних засобів можуть відрізнятися, але є одне загальне правило – їх потрібно наносити на очищену шкіру.


Види масок для обличчя

Немає маски, яка підходить усім і комплексно вирішує всі проблеми шкіри. Всі види масок для обличчя в косметології класифікують за кількома критеріями:

  • за типом шкіри;
  • за призначенням;
  • за формою випуску;
  • за способом застосування.

Щоб легше було з'ясувати, як правильно вибрати маску для обличчя, розглянемо всі різновиди косметичних засобів.

Вибираємо маску за типом шкіри

Тип шкіри – основний критерій вибору будь-якої косметики. Як вибрати маску, якщо у вас суха шкіра? Що більше підходить для жирної шкіри?

  • Суху шкіру потрібно зволожувати, живити та захищати від пересушування, від стоншення та передчасного старіння. При сухості живлення та зволоження потрібно робити не рідше 2 разів на тиждень.
  • Жирній шкірі насамперед потрібне ефективне очищення. Рекомендуються очищувальні маски на основі глини, а також легкі зволожувальні засоби для збалансованого догляду.
  • Комбінованій шкірі корисне якісне чищення, зволоження, живлення, проте в даному випадку краще проконсультуватися з косметологом (дерматологом), щоб не зашкодити шкірі.
  • Нормальна шкіра теж потребує турботи. Можна користуватися будь-якими засобами, що підходять для нормальної шкіри, але частота застосування масок – не частіше ніж 1 раз на тиждень.
  • Чутливу шкіру потрібно захищати від будь-яких негативних факторів, а також подбати про комфорт (усунути свербіж, почервоніння, подразнення, заспокоїти). Корисні гелеві зволожувальні, а також заспокійливі маски.
  • Проблемній шкірі потрібні насамперед лікувальні маски, які допоможуть у розв'язанні основної проблеми, а також засоби для підтримання нормального гідроліпідного балансу, що заспокоюють (усувають свербіж, біль, подразнення). Схему застосування та оптимальний склад косметики слід обговорити з дерматологом.
  • Зріла шкіра потребує інтенсивного догляду, який повинен включати зволоження, живлення та омолоджувальні процедури.

Крім типу шкіри, потрібно також враховувати стан шкірних покривів у конкретний момент часу. Наприклад, нерідко власники жирної шкіри взимку страждають, навпаки, від надмірної сухості обличчя. Буває, що нормальна шкіра під впливом певних обставин стає комбінованою. У цьому випадку потрібно коригувати догляд.


Які бувають маски для обличчя за призначенням

Призначення – те, для чого маска призначена, тобто якого ефекту вона допомагає досягти. За характером дії (призначення) маски бувають:

Втрата вологи – один із факторів старіння шкіри, так що зволоження корисне для всіх типів шкірних покривів. У цьому сенсі зволожувальні маски є універсальними.

У складі зволожувальної косметики зазвичай присутні такі компоненти: гіалуронова кислота, гліцерин, водорозчинний колаген, екстракти рослин і водоростей, легкі олії, які зволожують та захищають від втрати вологи. Після процедури шкіра виглядає свіжою, набуває здорового кольору, підвищується пружність шкірних покривів.

  • Поживні.

Живлення потрібне шкірі, яка піддається стресам, сухій та зрілій, а також будь-якій шкірі взимку та в міжсезоння, коли організм відчуває дефіцит вітамінів. Дія живильної маски спрямована на регенерацію клітин епідермісу, підвищення імунітету шкіри (захист). Вона багата на амінокислоти, мінерали та вітаміни.


Щоб шкіра "дихала" та зберігала свою молодість, здоров'я, її потрібно правильно очищати. Просте вмивання неефективне, якщо є схильність до висипів, пори забиті, є лущення, висока жирність. Очищувальна маска призначена для глибокого очищення. Вона добре відлущує шар ороговілих клітин, даючи можливість шкірі швидше відновитися. Вона чистить пори та ефективна у боротьбі з чорними цятками, постакне. Очищувальні маски корисні для всіх, а власникам комбінованої та жирної шкіри вони є обов'язковими до використання.

У їхньому складі часто використовується глина, цинк та інші компоненти, що підсушують, а також інгредієнти, які захищають від пересушування.


Це маски, призначені боротьби з ознаками старіння. Вони розгладжують дрібні зморшки, а глибокі роблять менш вираженими, допомагають усунути в'ялість шкіри, вирівнюють рельєф, сприяють формуванню овалу обличчя. Принцип дії омолоджувальної маски:

  • живлення мінералами, амінокислотами, необхідними для підтримання молодості (еластичності) шкіри;
  • стимулювання власного вироблення еластину, колагену;
  • ліфтинг-ефект.

До складу омолоджувальної маски зазвичай входять колаген, протеїни, амінокислоти.


З проблемою гіперпігментації стикаються багато жінок. Темні плями – проблема не лише естетики, а й здоров'я шкіри. Відбілювальна косметика містить вітамін С, ретинол, вітамін Е, каолін, оксид цинку та призначена для освітлення вікової та фотопігментації. Шкіра вже після одного застосування відбілювальної маски стає помітно світлішою, а при регулярному проведенні таких процедур зникають плями, вирівнюється тон шкірних покривів. Такий ефект досягається за рахунок нормалізації клітинного метаболізму та регуляції вироблення меланіну.

  • Лікувальні.

Лікувальні маски відрізняються від інших за складом та дією. Їхнє призначення – боротьба з бактеріями та наслідками життєдіяльності бактерій для шкіри (вугровий висип, постакне). Такі маски, як правило, містять інгредієнти антисептичної, підсушувальної та протизапальної дії, наприклад, саліцилову кислоту, алое вера, оксид цинку, екстракти лікувальних трав.

  • Заспокійливі.

Маски на натуральній основі, які повертають комфорт чутливій, подразненій шкірі. Корисні при реакції на стрес, холод, активне сонце, інші несприятливі чинники довкілля. Заспокійливу дію забезпечують різні рослинні екстракти (наприклад, алое вера).


Типи масок для обличчя за формою випуску

Різноманітність форм випуску косметики – це результат пошуку найзручнішого варіанту для споживача. Виробники пропонують маски в такій формі:

  • Гідрогелеві – маски, які ефективно зволожують (нормалізують гідроліпідний баланс), охолоджують і освіжають, допомагають усунути набряклість, розслабити м'язи обличчя. Переваги гелевої маски – легко наноситься, не стікає. Нерідко гелевий косметичний засіб комбінується з тканинною основою.
  • Тканинні – дуже зручні, готові до використання маски. Неткане полотно з отворами для очей, носа та рота просочене косметичним засобом. У такій формі випускають і зволожувальні, і омолоджувальні, і очищувальні маски. Ефект від процедури миттєвий і досягається за рахунок високоактивного складу та щільного контакту матеріалу зі шкірою. Підходить навіть для чутливої ​​шкіри.
  • У вигляді крему – поживно-зволожувальна косметика, рекомендована для сухої, нормальної шкіри. У складі таких масок можуть бути важкі олії, які не підійдуть власникам жирної, проблемної шкіри. Перед покупкою уважно вивчіть склад та призначення маски.
  • Плівка – така маска зручна тим, що її не потрібно змивати. Косметичний засіб, який має спочатку форму гелю, легко наноситься на обличчя. За час процедури, вказаний в інструкції, засіб повністю висихає, перетворюється на тонку плівку, яку легко підчепити знизу і зняти з обличчя. Липка плівка відмінно очищає пори, видаляє відмерлі клітини та додатково забезпечує ліфтинг-ефект.
  • Альгінатні – інноваційна форма випуску, яка для багатьох вже стала найулюбленішою. Інгредієнти маски фасуються в сухому вигляді. Безпосередньо перед процедурою їх змішують із невеликою кількістю води. Виходить желеподібна маса, дуже приємна за текстурою. Її наносять на шкіру щільним шаром. Після завершення процедури залишається лише зняти застиглу масу (знизу догори). Альгінатні маски можуть мати різний склад і призначення. Вони забезпечують настільки дбайливий догляд, що існують навіть спеціальні маски під очі (зазвичай косметичні маски наносять на щоки, лоб, ніс та підборіддя, залишаючи область навколо очей чистою).
  • Комбіновані (2 в 1) – як правило, це очищувальні продукти, які мають гелеву, кремову або навіть глиняну (грязьову) основу і містять скрабувальні компоненти. При змиванні такої маски (м'якими круговими рухами) шкіра добре очищується, стає гладкою.
  • Киснево-пухирцеві – така маска очистить шкіру та подарує гарний настрій. Після нанесення на обличчя починається хімічна реакція і продукт активно піниться, при цьому глибоко чистить пори.


Які способи застосування масок існують

Ще один критерій класифікації, який допоможе вам зрозуміти, як підібрати маску для обличчя, – це спосіб застосування. За цим критерієм маски бувають:

  • змивні – косметичний засіб після завершення процедури потрібно акуратно змити теплою або прохолодною водою;
  • видаляються без води – це альгінатні та маски-плівки, які потрібно просто зняти, а також будь-які кремові, тканинні та гелеві, після яких залишки косметики потрібно видалити з обличчя сухою серветкою;
  • незмивні – найчастіше це кремові маски пролонгованої дії, зазвичай їх наносять перед сном і залишають на ніч.

Не знаєте, яку краще вибрати маску для обличчя? Зверніть увагу на лінію корейської косметики. Виробники Південної Кореї використовують інноваційні технології та унікальні компоненти, яких не зустріти у складі косметики з інших країн. Ще одна перевага – це величезний вибір (корейські бренди постійно випускають новинки, розробляють продукти під різні запити, що гарантує можливість знайти власну унікальну косметику, корисну саме для вашої шкіри).


Reviews (0)

Write a review

Note: HTML is not translated!
   Bad           Good