Корзина

Ваш кошик порожній!

  • Блог
  • Як доглядати за жирною шкірою обличчя

Як доглядати за жирною шкірою обличчя

06.04.2023

Знаючи тип своєї шкіри, ви маєте можливість створити умови, в яких вона сяятиме світлом і здоров'ям. Якщо у вас жирна шкіра, то для уникнення таких поширених неприємностей, як блиск, чорні цятки та прищі, потрібно лише освоїти прості правила базового догляду за нею і використовувати правильні засоби. Розповімо докладно, як доглядати за жирною шкірою.

Жирна шкіра: як визначити

як доглядати за жирною шкірою обличчя

Правильно визначити тип шкіри допоможе лікар-дерматолог або косметолог. Стан шкіри можна оцінити і в домашніх умовах, орієнтуючись на наступне:

  • За відсутності очевидних недоліків, жирного блиску, за умови природного та однорідного кольору, гладкого, без шорсткості рельєфу шкіру відносять до нормального типу.

  • Тонка, без помітних пор і висипів — сухий тип шкіри, схильний до подразнення. Власники цього типу шкіри скаржаться на сухість, дискомфорт, відчуття стягнутості. На сухій шкірі швидше з'являються ознаки передчасного старіння, дрібні зморшки та лінії зневоднення.

  • Про жирну шкіру говорять у тому випадку, якщо на обличчі присутній жирний блиск, є висипання у вигляді акне і постакне. У шкіри нерівномірний рельєф, є текстурність і землистий відтінок. Якщо шкіра належить до комбінованого типу, схильна до прищів, то перелічені вище ознаки характерні для зони підборіддя, чола, носа. Щоки при цьому залишаються матовими, на них немає висипів.

Можна провести наступний тест:

  • Умийтеся з використанням звичного для вас очищувального засобу. Після процедури не потрібно зволожувати шкіру, використовувати засоби для її живлення.

  • Через пів години після того, коли почнеться активне вироблення себуму, прикладіть до шкіри обличчя на 20 секунд суху серветку.

  • Тепер оцініть стан серветки: про жирний тип шкіри можна говорити в тому випадку, якщо залишаться помітні сліди сала на всіх ділянках серветки.

З якими проблемами стикається власник жирної шкіри

Основною ознакою жирної шкіри є жирний блиск. Його поява пов'язана з підвищеним виділенням себуму (шкірного сала). Крім цього, для жирної шкіри характерні такі проблеми:

  • утворення прищів і вугрів (через закупорювання жиром пор);

  • поява комедонів;

  • сірий відтінок шкіри обличчя;

  • розширені пори;

  • судинна сітка;

  • шкірна себорея.

Жирна шкіра дається людині від природи, а основною проблемою, з якою доводиться стикатися її власнику, є надлишкова секреція себуму. Внаслідок цього розвиваються інші порушення. Майже завжди цей тип шкіри дуже зневоднений і відчуває стрес.

Як правильно доглядати за жирною шкірою обличчя 

Однією з помилок при догляді за жирною шкірою є її пересушування спиртовмісними засобами. При цьому про необхідність її зволоження забувають. Жирна шкіра повинна отримувати достатнє зволоження та догляд — у цьому випадку вона перестане відчувати стрес, секреція сала зменшиться, лущення зникне.

Розроблено багато рекомендацій щодо догляду за жирною та проблемною шкірою в теплу й прохолодну пору року. Для догляду рекомендується використовувати спеціальні косметичні засоби, які надають реальну допомогу в нормалізації стану жирної шкіри, покращенні її зовнішнього вигляду. Догляд має складатися з кількох етапів, кожен з яких ми опишемо докладне.

Очищення

Очищати шкіру потрібно засобами без вмісту спирту. В іншому випадку шкіра почне активно заповнювати видалений жир у ще більшій кількості. Щоб безпечно очистити жирну шкіру, можна використовувати гель для вмивання COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser. Він має низький рівень pH, ефективно видаляє надлишки себуму і містить активні компоненти, які покращують мікрорельєф, звужують пори, знезаражують поверхню шкіри.

Ефективно, але делікатно очистити жирну шкіру допоможе м'яка пінка для вмивання з біоводою Dr.Jart+ Dermaclear Micro Foam Micro-Mousse. Біовода, що входить до її складу, складається з молекул, які набагато менші, ніж молекули звичайної води. Засіб проникає глибоко в шкіру та дозволяє тривалий час підтримувати нормальний рівень вологості.

При вмиванні температура води повинна бути в межах 15 – 18 градусів. У цьому разі пори шкіри звужуватимуться. Для глибокого очищення шкіри добре підходять корейські пінки.

Не рекомендуємо використовувати звичайне туалетне мило. Для очищення краще застосовувати м'які засоби: гелі та пінки. Вмиватися потрібно кілька разів на день. До складу засобів має входити луг, а pH засобу має бути трохи більше ніж 4,5. Одним із компонентів пінок та гелів повинні бути антибактеріальні інгредієнти. Перевагу слід віддавати засобам з натуральним складом, наприклад ефірним оліям.

За наявності на шкірі акне із запаленням не використовуйте скраби. В цьому випадку проводити очищення краще у косметолога.

Відлущування

як доглядати за жирною шкірою обличчя в домашніх умовах

Відлущування — важливий етап у догляді за будь-яким типом шкіри. Допомагає шкірі оновитися, видалити мертві клітини, очистити пори, вирівняти колір обличчя. Без регулярного домашнього пілінгу може розвинутись гіперкератоз — потовщення рогового шару епідермісу.

Для регулярного відлущування (2 – 3 рази на тиждень) відмінно підійдуть м'які скраби (наприклад з частинками малини), а також маски на основі глини та вугілля. Для жирної шкіри ми рекомендуємо використовувати скраб для обличчя з содою Etude House Baking Powder Crunch Pore Scrub. Найдрібніші частинки соди ефективно очистять пори, видалять відмерлі клітини та допоможуть шкірі відновитися. Засіб має м'яку знезаражувальну дію і приємно холодить шкіру.

Тонізування

Тонік для жирної шкіри повинен підбиратися особливо ретельно. Його застосування обов'язкове після процедури очищення, оскільки очищувальні засоби та вода можуть змінювати кислотний баланс шкіри. До складу тоніка можуть входити антисептичні та протизапальні компоненти. Перевагу, як завжди, слід надавати засобам, створеним на основі природних інгредієнтів.

Зверни увагу на китайські тонери для жирної шкіри. Особливу популярність сьогодні мають засоби на основі муцину равлика. Наприклад, зволожувальний тонер з муцином равлика Farm Stay Snail Mucus Moisture. Він розгладжує, допомагає шкірі відновитися, повертає їй пружність, зменшує кількість вікових і мімічних зморщок. Як завжди, у тренді засоби на основі мінералів Мертвого моря — очищувальний тонік для обличчя Health & Beauty. Містить високу концентрацію активних мінералів, а також екстрактів ромашки та алое, еластин, вітамін А. Завершує процес очищення та надає шкірі красивого матового відтінку.

Хороший ефект дають двокомпонентні тоніки, які позитивно впливають на стан сальних залоз. Тонік повинен надавати заспокійливу дію, усувати запалення та зменшувати пори. Після тоніка краще вбирається зволожувальний крем, відновлюється баланс шкіри.

Живлення та зволоження жирної шкіри

Одна з основних проблем жирної шкіри — зневоднення. Поповнити втрати вологи можна за допомогою сироваток з гіалуроновою кислотою, вітамінними комплексами та компонентами з бактерицидними властивостями. Такі засоби позитивно впливають на роботу сальних залоз, шкіра після їхнього застосування виглядає здоровішою. Для базового догляду в цьому випадку буде достатньо однієї сироватки.

На наступному етапі використовують крем. Для зволоження жирної шкіри застосовують креми з легкою текстурою або гелі без вмісту жирів. Щоб запобігти негативному впливу УФ-випромінювання, у кремах повинен міститися SPF-захист.

Зволожувальні креми для жирної шкіри мають потрійну дію: захищають, зволожують, живлять. Вони мають пом'якшувальну та заспокійливу дію, що дозволяє уникнути запалень і алергічних реакцій. Для жирної шкіри крем краще використовувати тільки в зимовий період або вночі. Для регулярного застосування підійде омолоджувальний крем з гідролізованим колагеном FarmStay Dr.V8 Solution Collagen. Має комплексний вплив: зволожує шкіру, допомагає позбутися дрібних зморщок, підвищує тонус шкіри, надає ліфтинг-ефект і швидко усуває ознаки втоми.

Для тих, хто шукає універсальний крем для всіх типів шкіри, порекомендуємо зволожувальний і поживний морквяний крем Health & Beauty. Він швидко насичує шкіру вологою, забезпечує комплексне живлення, допомагає відновитися шкірному покриву, покращуючи його зовнішній вигляд і стан.

Якщо шкіра лущиться, то можна використовувати спеціальні олії для жирної шкіри. У них зменшено відсоток вмісту жирних олій та підвищено відсоток сухих. Вони знезаражують, пом'якшують і мають ранозагоювальну властивість. Олія діє лише на поверхні шкірного покриву, пом'якшує роговий шар, захищаючи шкіру.

Спробуйте зволожувальний гіалуроновий крем Elizavecca Aqua Hyaluronic, який наситить кожну клітину вологою, допоможе позбутися сухості та лущення. Компоненти, що входять до його складу, стимулюють вироблення колагену і відновлюють захисні функції шкіри.

Якщо ви шукаєте антивіковий засіб, зверніть увагу на зволожувальний крем з екстрактом равлика FarmStay Snail Mucus Moisture Cream, який містить унікальні природні компоненти для лікування шкіри, її освітлення. З його допомогою можна позбутися невеликих рубців, слідів від прищів, вирівняти рельєф шкіри.

Як доглядати за жирною шкірою

як доглядати за жирною та проблемною шкірою обличчя

Догляд за жирною шкірою буде різним залежно від сезону. Зупинимося на особливостях догляду кожного з них.

Як доглядати за жирною шкірою обличчя взимку 

Жирна шкіра переносить холод досить добре. У неї більший запас міцності завдяки ліпідній мантії, яка захищає від лущення та сухості. Проте мороз, вітер, температурні перепади — великий стрес для шкіри. Універсальні поради для зими:

  • Намагайтеся не торкатися обличчя руками, особливо якщо ви в рукавицях.

  • Регулярно зволожуйте шкіру. Крем наносьте за пів години до виходу надвір.

  • Будьте помірними у використанні скрабів, оскільки взимку жирна шкіра стає ще більш чутливою.

  • Шкірі вистачає температурних перепадів, тому в зимовий період можна обійтися без контрастного вмивання.

  • Орієнтуйтесь на суб'єктивні відчуття та доглядайте за шкірою відповідно до них.

Як доглядати за жирною шкірою обличчя навесні 

Навесні шкіра виявляється менш захищеною, оскільки знову повертаються такі фактори, як пил, бактерії, через що забруднюються пори, розвиваються запальні процеси. Для захисту знадобиться регулярний комплексний догляд:

  • Пілінг. М'яке скрабування, маски-плівки допоможуть очистити та видалити мертві клітини шкіри. Пілінг треба робити 1 раз на 7 днів.

  • Вмивання. Щоденна процедура, яку потрібно повторювати вранці та ввечері. Використовувати потрібно не лише воду, а й гелі, пінки, які не містять спирту, до складу яких входить цинк, саліцилова кислота, природні антибактеріальні компоненти.

  • Тонізування. Допомагає відновити рН-баланс, звузити пори, нормалізувати роботу сальних залоз.

Як доглядати за жирною шкірою обличчя влітку 

У спеку відбувається посилене саловиділення, шкіра втрачає багато вологи. Для боротьби з цими процесами потрібно:

  • використовувати зволожувальні матувальні засоби;

  • застосовувати креми з SPF-захистом;

  • обов'язково очищати шкіру ввечері, не лягати спати з макіяжем;

  • обмежити вживання жирних, смажених, копчених продуктів;

  • включити до раціону харчування рибу, овочі, фрукти, висівки.

Як доглядати за жирною шкірою обличчя восени 

З настанням холодів шкірі потрібно не тільки зволоження, а й повноцінне живлення. Для осіннього догляду слід підібрати засоби з більш насиченою текстурою, замінити лосьйони на креми. У складі засобів повинні бути олії. Для цього періоду року будуть ідеальними продукти, що містять гліцерин та гіалуронову кислоту. Вони насичуватимуть шкіру вологою, завдяки чому вона виглядатиме здоровою та пружною.

У холодну пору процес відшарування частинок шкіри сповільнюється. Шкірний покрив стає сухішим, грубим, тьмяним. Восени пілінгу потрібно приділяти пильну увагу.

Як правильно доглядати за віковою жирною шкірою

Нове покоління засобів для догляду за віковою шкірою містить антивікові компоненти та регулює секрецію себуму. Краще виключити косметику, що матує. Вона поглинає шкірне сало завдяки вмісту абсорбентів, але не бореться з проблемою. Тобто це засоби для очищення. Якщо використовувати їх регулярно, можна пересушити шкіру, а для вікової шкіри, яка більш тонка й пігментована, це не принесе ніякої користі.

Рекомендуємо використовувати не матувальні засоби, а такі, що регулюють виділення себуму. Вони поступово зменшують жирний блиск. До їхнього складу входять абсорбувальні компоненти, але їх там дуже мало. Один раз на тиждень можна робити маски з каоліном, які матують і регулюють виділення шкірного сала.

Базовий догляд повинен включати такі обов'язкові етапи:

  • очищення (пінки, мус, желе, молочко);

  • тонізування (міцелярний розчин, нейтральні тоніки);

  • живлення (сироватки, креми).

Маски, ампули та інші засоби можна використовувати за бажанням.

Перевагу потрібно віддавати професійній косметиці. Її відмінність — розв’язання проблем без урахування типу шкіри. Жирна шкіра не завжди буває із запаленням, а вікова — не завжди зі зморшками та пігментацією. Потрібен індивідуальний підхід.

При виборі засобів для догляду звертайте увагу на склад. У ньому мають бути AHA-кислоти, які відлущують, регулюють вміст вологи, захищають від запалень, борються зі зморшками та пігментацією.

Загальні рекомендації для тих, хто має жирну шкіру

як доглядати за жирною шкірою влітку

А тепер загальні рекомендації, які підкажуть, як доглядати за жирною шкірою обличчя в домашніх умовах, і зроблять вашу шкіру кращою:

  • Раціон харчування. Вживайте овочі та фрукти. Додайте до раціону харчування чорний хліб, гречану кашу, відварену рибу. Для зменшення секреції себуму їжте зелень, салат, цибулю, білокачанну капусту.

  • Температура води. Для жирної розширеної шкіри корисне контрастне вмивання. Спочатку гарячою водою (45 градусів), а потім холодною (не нижче 12 градусів).

  • Психологічний стан. За станом шкіри можна робити висновки про психологічні труднощі. У людей, які здатні осмислити свої переживання, набагато рідше зустрічаються психосоматичні розлади, у тому числі й проблеми зі шкірою. Поява шкірних захворювань є способом психіки повідомити про стрес, який відчуває людина. Не всі переживання можуть бути усвідомлені та перероблені, тому вони знаходять вихід через шкіру.

  • Шкідливі звички (алкоголь, куріння). Чим більше ви курите, тим гірше кровообіг. Спазмовані судини та капіляри перешкоджають насиченню клітин киснем, доставленню до них поживних речовин. Шкіра стає в'ялою через активне руйнування колагенових волокон. Що ж до алкоголю, він сильно зневоднює організм, зокрема шкіру. Крім цього, він порушує метаболізм, тому клітини оновлюються гірше, а ми виглядаємо старшими.

Зволоження. Думка про те, що жирна шкіра досить зволожена – це міф. Жирна шкіра потребує вологи не менше, ніж суха, і дуже часто буває зневодненою. Коли жирній шкірі не вистачає вологи, процес відновлення клітин сповільнюється, а мертві клітини шкіри разом із себумом накопичуються в порах. Як наслідок, поява запалень. Достатня кількість вологи в шкірі дозволяє налагодити роботу сальних залоз.

Reviews (0)

Write a review

Note: HTML is not translated!
   Bad           Good

Вам могут быть интересны товары

Вам также может быть интересно